Home » Blog Unilux » De Unilux ventilatie feiten op een rij

De Unilux ventilatie feiten op een rij

De noodzaak van goede ventilatie

Als gevolg van het coronavirus brengen we meer tijd dan ooit tevoren door in ons huis. Nu we niet alleen thuis leven, maar ook studeren en werken, is het belang van goed ventileren duidelijker dan ooit. Een gezonde, frisse omgeving is immers een belangrijke voorwaarde om prettig te wonen en te werken. En toch is ventileren iets dat helaas nog steeds vaak onvoldoende gebeurt. In deze blog vertellen we meer over het belang van ventileren en geven we antwoord op veel gestelde vragen rondom ventilatie.

Wat gebeurt er als u niet of nauwelijks ventileert?

Denkt u wel eens na over de schadelijke effecten van onvoldoende ventileren? Weet u wat de gevolgen kunnen zijn van een ongezond binnenklimaat? Schrik niet, maar één op de tien woningen heeft schimmel, in bijna de helft van alle woningen hangt tabaksrook en in veel gebouwen is binnen méér fijnstof aanwezig dan buiten. Te weinig frisse lucht in huis of op de werkplek versterkt allergieën, het leidt tot concentratieverlies, luchtwegproblemen en irritatie van de slijmvliezen, zeker bij ouderen en mensen die al ziek zijn. Goed ventileren is dus pure noodzaak. Voor uw woning, en daarmee ook voor uw gezondheid. Gooi open dus, die ramen en deuren en zorg voor een gezonde en veilige leef-en werkomgeving.

Zorg dat je naast Gezond en Comfortabel ook altijd Veilig ventileert!

Vroeger hoefden we niet na te denken over ventilatie. Door alle naden en kieren in woningen gebeurde dat automatisch wel. Maar met de bouwtechnieken van vandaag de dag en de extreem goede isolatie van onze moderne woningen, is ventileren niet langer een vanzelfsprekendheid. Terwijl het meer dan ooit nodig is, zeker nu we nog altijd te maken hebben met het coronavirus en meer dan voorheen tijd thuis doorbrengen. Door wetenschappers van de UvA is aangetoond dat ventileren het aantal aerosolen – de kleine druppeltjes – in de lucht vermindert, wat zorgt voor minder verspreiding van het coronavirus in binnenruimtes. Dat ventileren ook tot minder besmettingen leidt is volgens het RIVM nog niet bewezen, maar de relatie tussen ventileren en een gezond leefklimaat is hiermee wel wederom aangetoond.

Veel gestelde vragen

“Is al dat ventileren geen energieverspilling?”

Uiteraard kost ventileren energie, maar verspilling is het zeker niet. Wanneer de warme lucht uw woning verlaat, komt daarvoor in de plaats frisse buitenlucht terug. Goed voor uw gezondheid en dus zeker geen verspilling.

“Maar als ik deuren en ramen openzet, krijg ik allerlei ongedierte binnen.”

Is dat een reden om dan maar niet te ventileren? Natuurlijk niet. Met de insectenwering van Unilux zorgt u ervoor dat u volledig beschermd kunt ventileren. Zo beschermt Unilux de insecten tegen de mens en de mensen tegen de insecten. Daarmee zijn onze horren in alle opzichten een goede investering in uw comfort én uw gezondheid.

“Is het niet onveilig om een raam of deuren open te zetten om te ventileren? Zo maak ik het inbrekers wel heel makkelijk.”

Inbraakveiligheid is zeker iets om over na te denken. Een open raam kan immers een uitnodiging zijn voor een gelegenheidsdief. Daarom werkt Unilux samen met Axa als het gaat om ‘veilig ventileren. De producten van Axa zijn verkrijgbaar bij de Unilux horrenspecialisten en kunnen goed gecombineerd worden met een van de Unilux raamhorren. Op die manier kunt u gezond, comfortabel én veilig ventileren.


De ventilatiefeiten op een rij

Wij vatten de ventilatiefeiten nog eens kort voor u samen. Dat ventileren van het grootste belang is voor uw gezondheid, daarover is geen twijfel. Gooi uw deuren en ramen dus vooral open en zorg voor voldoende frisse buitenlucht in huis. Goede ventilatie betekent niet af en toe tien minuten een raampje openzetten, maar dagelijks ventileren, minstens twee uur per dag. Onnodige ergernis over rondfladderende insecten in huis, voorkomt u met de horren van Unilux. Daarnaast geven wij u graag nog wat extra tips om thuis en op uw werkplek te zorgen voor gezonde ventilatie.

  • Laat ventilatieroosters altijd open en houd deze goed schoon. En wanneer u thuis bent, zorg dan dat ook klepraampjes openstaan. Deze zorgen voor de aan- en afvoer van lucht.
  • Voorkom ongezonde lucht in huis: rook niet binnen, ventileer extra tijdens koken en douchen en zet een extra raam open als er veel mensen in huis zijn.
  • Hoe is het met de ventilatie in uw keuken of badkamer? Zorg in deze ruimtes voor een goede afzuiging d.m.v. een afzuigkap of eenvoudige ventilator.
  • Hang de was zoveel mogelijk buiten op, binnen kan het vocht minder goed afgevoerd worden.
  • Om te zorgen voor voldoende luchttoevoer in uw woning, heeft een gemiddelde huiskamer een luchtrooster nodig met een oppervlak van 1 meter x 10 centimeter of, nog beter, 2 roosters tegenover elkaar. Zorg er daarnaast voor dat de lucht in huis kan doorstromen. Via roosters in binnenmuren- of deuren of via de ruimte onder deuren.

Ventileren op de werkplek

Niet alleen thuis, maar zeker ook op kantoor of uw werkplek is goed ventileren van wezenlijk belang. Ook hiervoor geven wij graag enkele tips:

  • Plaats printers, faxen en (veel gebruikte) kopieerapparaten in een aparte ruimte.
  • Installeer een efficiënt ventilatiesysteem, zorg dat deze regelmatig wordt gereinigd en vervang tijdig de stoffilters.
  • Hoe leger de bureaus, hoe makkelijker stof afgenomen kan worden. Extra reden dus voor een ‘clean desk policy’.
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.
1 week levertijd      15% online bestelkorting
This is default text for notification bar