Ventileren, ook op uw school of werkplek

Dat ventileren belangrijk is, daarover is allang geen discussie meer. Frisse lucht zorgt voor een gezond leerklimaat in de klas. Daarom werd ventileren vorig jaar zelfs aangemerkt als één van de basismaatregelen in de strijd tegen het Corona virus.

Niet alleen in woningen en kantoren, maar ook op scholen is ventilatie van wezenlijk belang. Een raam openzetten op school, is nodig om voldoende frisse lucht in de klassen te krijgen. En die frisse lucht is weer belangrijk voor de concentratie en gezondheid van leerlingen, én om virusverspreiding te voorkomen. Met name vanwege dat laatste is ventilatie op scholen een veel besproken onderwerp. Benauwde warme lokalen, stoffige ruimten, beslagen ramen: de lucht in schoollokalen is vaak niet fris. Leerlingen verspreiden vocht, ziektekiemen, geurtjes en stof in de lucht.

Een ongunstig binnenmilieu ontstaat door een combinatie van de gebouweigenschappen en het onvoldoende ventileren. De meeste tijd wordt binnen doorgebracht, daarom is het binnenmilieu zo belangrijk.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen minder goed presteren in slecht geventileerde ruimten.

Ook kunnen er gezondheidsklachten optreden, zoals hoofdpijn, geurhinder, slijmvliesirritaties, overdracht van infectieziekten, verergering van astmaklachten en allerlei allergische reacties. Het gevolg kan een toename van ziekteverzuim van leerlingen en leerkrachten zijn. Goed ventileren is dus pure noodzaak. Voor woningen, kantoren en scholen, en daarmee ook voor ieders gezondheid.

360 miljoen aan subsidie

De overheid trekt in totaal 360 miljoen uit voor het verbeteren van ventilatie in schoolgebouwen. Scholen kunnen een aanvraag doen voor deze subsidie, alleen zij krijgen maar 30 procent van het bedrag dat ze nodig hebben vergoed. De andere 70 procent moeten ze zelf of samen met hun gemeente betalen.

Meer over de actuele situatie daarover leest u in het AVROTROS item in dit filmpje en op deze pagina.

Meer over subsidies die scholen kunnen aanvragen, de regeling SUVIS, is hier te vinden.

Via uw gemeente zijn er mogelijkheden om subsidie aan te vragen, kijk hier voor meer info

Goed ventileren met horren

Om te voorkomen dat er tijdens het ventileren ongewenste kleine bezoekertjes naar binnen komen, biedt Unilux een groot scala aan hor-oplossingen, zowel voor woningen als professionele gebouwen. Via uw horrenspecialist of onze klantenservice helpen we u aan een oplossing op maat. Klik hier voor onze flyer over dit onderwerp.

Dit is ons advies voor geschikte type horren voor scholen en gebouwen:

Voor- en nadelen vaste hor