Waarom wespen altijd op jouw bord gaan zitten..

Waarom wespen altijd op jouw bord gaan zitten..

Augustus.. een maand die staat voor zon en vrije tijd, vakanties, picknicken en lekker buiten genieten. Heerlijk! Maar we krijgen in augustus ook bezoek van muggen en wespen.. Bij Unilux houden we door het jaar heen de insectenberichten goed in de gaten en het signaal dat er een wespenoverlast op komst de komende tijd, wordt steeds sterker. Tijd om wat meer informatie, tips en adviezen te geven om je door de komende weken heen te helpen.

Waar komen ze vandaan?
In het hele land werden dit jaar al ongewoon veel koninginnen waargenomen en nog opvallender: er werden in mei ook veel darren (mannetjes) gespot die hebben overwinterd. Normaal gesproken gaan de mannetjes voor de winter dood, nadat ze de koninginnen hebben bevrucht. Echter waren er in 2017 zelfs in november nog wespennesten, waarschijnlijk de tweede generatie van eerder dat jaar.

Overlast of niet?
Wespen zijn wel heel nuttig, doordat ze veel vliegen, teken en muggen eten en daarmee grote insectenplagen voorkomen.  

“Een nest van 6000 wespen kan in een week een half miljoen vliegen en 130.000 muggen vangen”

Maar wespen kunnen ook een plaag zijn. Ze kunnen ons steken, maar de vasthoudendheid van wespen is met name irritant en vormen bijvoorbeeld ook een bedreiging voor diegenen die allergisch zijn voor een wespensteek. En die mensen lijken er de laatste jaren steeds meer bij te komen.

Of er dit jaar écht een wespenoverlast gaat ontstaan, hangt af van het weer. Als er zich flinke buien voordoen met in korte tijd tientallen millimeters regen, dan kan de lokale wespenstand exploderen. De overlast van wespen ontstaat meestal begin augustus, als de nesten klaar zijn en de werkster-wespen op zoek gaan naar voedsel voor de larven. Eind augustus worden er dan doorgaans de meeste wespensteken geconstateerd. In Nederland zal de overlast met name van de Franse veldwesp komen, deze nestelt zich rond dakpannen en houdt iets minder van zoetigheid, je zult ze daarom minder op het terras zien.”

Een wesp op je bord
Je kent het wel, zit je lekker te BBQ- en komt er zo’n wesp op je bord zitten! Waarom nu net op jouw bord vraag je je af. Wespen leven van eiwitten en suiker. Eiwitten halen ze uit vlees en suiker uit limonade en zoete drankjes bijvoorbeeld. Ze gebruiken de eiwitten om hun larven te voeden en die maken daarmee weer een zoet stofje aan wat de wesp zelf dan weer erg fijn vindt. Naast eiwit en suiker vinden ze verkoeling van water ook erg fijn. Ze houden dus van precies dezelfde dingen als mensen. En durven dat dus, brutaal genoeg, te komen halen bij jou in de buurt.

Wat kan je doen?

 • Wespen zijn op zoek naar zoete etenswaren voor de larven. Zet op een afstand een stukje fruit of ranja neer zodat ze daar naar toe gaan.
 • Water met een geurtje helpt ook, bijvoorbeeld kruidnagel, gesnipperde ui, azijn of munt. Insecten kunnen daar niet tegen.
 • Wierook vinden ze ook niet fijn.
 • Je kunt wespen ook foppen door een nepnest te maken van een (papieren) zak, ze zijn territoriaal ingesteld en zullen denken dat er al een andere wespenkolonie is.
 • Bestel een goede hor en zorg dat ze in ieder geval buiten blijven. Binnen raken ze sneller in paniek met alle gevolgen van dien. Daar kun je bovenstaande tips gebruiken om ze bij jou en je omgeving uit de buurt te houden.
 • LET OP: Mocht je nu echt een gevaarlijke situatie hebben of echt niet meer weten wat te doen, bel met de lokale bestrijdingsdienst of schakel de gemeente in.

Wat moet je niet doen?

 • Wapperen, de wesp activeert dan een stofje waar de andere wespen op afkomen (daarom komen er altijd meer :-)) en ze agressief worden en je gaan steken.
 • Als je een wesp doodslaat trekt de geur andere wespen aan.

“Uitzuigen helpt alleen als dit binnen 2 minuten na de steek gebeurt, daarna is het gif al opgenomen in de bloedsomloop..”

Ai.. gestoken

Er zijn drie soorten reacties. De meest voorkomende is de lokale reactie. De steek is zeer pijnlijk en er ontstaat een zwelling van enkele centimeters. Bij de meest voorkomende “gewone” steek kun je dit doen:

 • Je hoort soms wel dat je gif moet uitzuigen (met een vacuümpompje), maar dat helpt alleen als het binnen twee minuten na de steek gebeurt. Daarna heeft het gif zich al aan de cellen gehecht of is het in de bloedsomloop terechtgekomen.
 • Een watje met azijn zorgt dat de zwelling zal minderen.
 • Koel de plek van de steek met natte doeken of een nat kompres.
 • Je kunt eventueel een zalf gebruiken tegen huidirritatie. Bijvoorbeeld een zalf met menthol, Aloë Vera of Calendula. 
 • Een wespensteek wordt bij de meeste mensen binnen 24 uur minder pijnlijk. Voor een aantal mensen veroorzaakt het gif van wespen een anafylactische shock die fataal kan zijn.
 • Zoek onmiddellijk medische hulp als je in de mond of nek bent gestoken, als je na een steek duizelig of misselijk wordt, of zodra je een ongewone zwelling of extreme pijn na een steek ervaart. Kijk bij het antigifcentrum voor meer informatie hierover. 

Tot slot. Als Unilux geloven wij er in dat insecten buiten goed werk doen, niet binnen. Ook de wesp hebben we nodig voor het behoud van onze natuur. Als je snapt wat ze doen en waarom, lukt het je ze vast om ze te slim af te zijn en ze af te leiden of om te leiden.

Kun jij lekker ongestoord van de zomer genieten! Fijne zomer!

 

Bron: RTL nieuws /  nu.nl / gezondheidsnet