Aluminium Horren

Waarom kiest Unilux voor aluminium als basismateriaal voor de horren?

Er zijn verschillende materialen die in meer of mindere mate geschikt zijn om de profielen van horren en hordeuren van te maken. Een goedkoop materiaal is kunststof. Het voordeel is de prijs, een belangrijk nadeel is de stijfheid van het materiaal en de duurzaamheid. Met name de voordelige kunststof soorten zijn niet UV bestendig en niet altijd kleurvast. En die UV bestendigheid is nu net precies wat er nodig is voor een product dat in weer en wind buiten zijn werk moet doen.
Dan is er ook aluminium. En daarin zijn ook veel kwaliteitsverschillen. Gerold aluminium is aluminium dan van platte stroken in profielvormen wordt gevormd. Dat is voordelig omdat er veel minder aluminium gebruikt hoeft te worden. Een belangrijk nadeel is de sterk verminderde stijfheid van de profielen. Profielen buigen sneller door en moeten sneller ondersteund worden.
Geëxtrudeerd aluminium is aluminium dat door een mal wordt gedrukt om zo de profielen te vormen. Een nadeel is dan de kostprijs, maar de belangrijkste voordelen zijn een erg stijf profiel en een grotere duurzaamheid. Dat is zichtbaar in het eindproduct: minder torsie bij langere bedieningslijsten komen het gebruiksgemak ten goede en door minder doorbuiging is bij Unilux bijvoorbeeld minder snel een middenkader nodig bij een inklemhor. Unilux kiest altijd voor geëxtrudeerde aluminium profielen, omdat horren voor een langere periode zonder problemen hun werk moeten kunnen doen.

Cradle to cradle

Door te kiezen voor aluminium kan de hor altijd gerecycled worden. Aluminium is zeer energie intensief om te winnen uit bauxiet, maar daarna zeer efficiënt om opnieuw te gebruiken zonder kwaliteitsverlies. Ons aluminium bestaat al voor 72% uit gerecycled aluminium. Bovendien werkt Unilux zoveel mogelijk om de CO2 footprint te minimaliseren, dus ook ons aluminium.

Andere basismaterialen

Kunststof

Uiteraard zijn er ook kunststof onderdelen nodig bij het maken van horren: alle kunststof onderdelen van Unilux zijn van hoogwaardig kunststof (veelal PA, soms glasvezelversterkt, afhankelijk van de toepassing) en getest op UV bestendigheid.

Gaas

Ook het gaas van onze vaste horren en plisséhorren bestaat volledig uit kunststof. Een speciale, door Unilux ontwikkelde receptuur zorgt voor een combinatie van een buitengewone transparantie, UV bestendigheid en duurzaamheid.
Alle rollende horren stellen wat andere eisen aan het gaas; in deze rolhorren gebruiken we gaas met een glasfiber kern met een PVC coating.
We kiezen altijd standaard voor de kleur zwart bij ons gaas. Omdat zwart al het licht absorbeert is het doorzicht van zwart gaas het allerbest. Grijs gaas is mogelijk maar adviseren we niet vanwege verminderd doorzicht en verminderde UV bestendigheid.

Plissefit opnieuw
Voorzetplisse