Hooikoorts en horren

Hooikoorts en horren

Hooikoorts

Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën. Hooikoorts (medische benaming: pollinose) is een allergische reactie op stuifmeel. Dit stuifmeel, ook wel pollen genaamd, zweeft in de lucht en wordt vervolgens ingeademd. Met name het stuifmeel van gras (graspollen) leidt tot allergische reacties, maar ook boompollen kunnen tot klachten leiden. Gras verspreidt zich, net als bloemen en planten, door het wegwaaien van graszaad (graspollen).

Op warme, winderige dagen kunnen er miljoenen pollen in de lucht zweven. Als de pollen op het neusslijmvlies, de oogbollen of in de luchtwegen terecht komen, reageert je afweersysteem hierop en kun je de typiscche hooikoortsklachten krijgen. Voor veel mensen zijn die klachten erg lastig en voor sommigen zelfs een handicap, als de klachten zo erg zijn, dat sporten, fietsen of zelfs alleen maar buiten lopen onmogelijk worden. De meeste pollen zijn in de ochtend en avonden actief. Het is dan ook verstandig om op die momenten binnen te blijven. Maar als je toch wilt genieten van het lekkere weer of je huis wilt ventileren wordt je alsnog blootgesteld aan pollen en zaden. Unilux bedacht hiervoor een oplossing om deze buitenshuis te laten, een hordeur of raamhor met pollengaas.

Pollengaas

Om pollen tegen te gaan gebruikt Unilux het best beschikbare pollengaas, het gepatenteerde Poll-Tex®. Naast het tegen houden van pollen is Poll-Tex hoog transparant en heeft het een hoge luchtdoorlaatbaarheid. De Poll-Tex is uitvoerig getest bij de Universiteits kliniek Charite in Berlijn, Duitsland. Deze gespecialiseerde kliniek in het behandelen van allergieën, is de enige plek in Europa waar 24 uur per dag getest kan worden op het doorlaten van pollen. Pollengaas is een optie bij het samenstellen van uw hor (Link naar configurator).

 

Meerdaags verwachting            

Het LUMC heeft een zesdaagse hooikoortsverwachting voor mensen met een graspollenallergie ontwikkeld. Deze verwachting geeft aan hoe de situatie in verschillende regio’s  zal zijn op de huidige dag en de komende vijf dagen voor mensen met een graspollenallergie. Je vindt hem hier van mei tot september op www.lumc.nl/hooikoortsverwachting.

 

Andere tips

  • Bij veel last van hooikoorts is het onverstandig om het gras te maaien.
  • Probeer ook gebieden met net gemaaid gras te mijden. Een dagje naar de zee kan beter gemaakt worden met landinwaartse wind.
  • Hetzelfde geldt voor het drogen van kleding aan de buitenlucht. De pollen kunnen hier namelijk aan vastkleven, wat weer last van hooikoorts veroorzaakt als de kleding wordt gedragen.
  • Het is verstandig handen en gezicht wat vaker te wassen.
  • Hooikoorts wordt ook verminderd door voor het slapen de haren te wassen. Zo wordt contact van pollen met het kussen vermeden.