Hooikoorts
Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën. Het is een allergie die vooral in het voorjaar optreedt als bloemen en planten weer in bloei komen. Een erg vervelende allergie die voorkomt in veel verschillende mate van grootte. En hoe vervelend is het als je net lekker die ramen weer open zet dit voorjaar of erop uit trekt en je dan hooikoortsklachten hebt. In deze blog vertellen wij wat je kunt doen en geven we antwoord op vragen als;
- Wat zijn pollen?
- In welke periode komt hooikoorts voor?
- Wat kun je tegen hooikoorts doen?
- Hooikoorts klachten versus Covid-19
Hooikoorts (medische benaming: pollinose) is een allergische reactie op stuifmeel. Dit stuifmeel, ook wel pollen genaamd, zweeft in de lucht en wordt vervolgens ingeademd. Met name het stuifmeel van gras (graspollen) leidt tot allergische reacties, maar ook boompollen kunnen tot klachten leiden. Gras verspreidt zich, net als bloemen en planten, door het wegwaaien van graszaad (graspollen).
Hoe zat het ook alweer?
Binnen blijven of actief naar buiten
Op warme, winderige dagen kunnen er miljoenen pollen in de lucht zweven. Als de pollen op het neusslijmvlies, de oogbollen of in de luchtwegen terecht komen, reageert je afweersysteem hierop en kun je de typische hooikoortsklachten krijgen. Voor veel mensen zijn die klachten erg lastig en voor sommigen zelfs een handicap, als de klachten zo erg zijn dat sporten, fietsen of zelfs alleen maar buiten lopen al onmogelijk worden. De meeste pollen zijn in de ochtend en avonden actief. Het is dan ook verstandig om op die momenten binnen te blijven. In het blauwe kader hieronder lees je nog meer tips wat je kan doen om hooikoortsklachten zo veel mogelijk te voorkomen.
“De meeste pollen zijn in de ochtend en avonden actief. Het is dan ook verstandig om op die momenten binnen te blijven.”
Oplossingen in huis
Als je wilt genieten van het lekkere weer of je huis wilt ventileren (super belangrijk in deze tijd!) wordt je blootgesteld aan pollen en zaden. Voor mensen met hooikoorts klachten is dat niet wenselijk. Unilux is gespecialiseerd in maatwerk insectenwering en bedacht hiervoor een perfecte oplossing! Wij ontwikkelden een hordeur of raamhor mét speciaal pollengaas. Het kan in een geselecteerd aantal horren geplaatst worden. Om pollen tegen te gaan gebruikt Unilux het best beschikbare pollengaas, het gepatenteerde Poll-Tex® gaas. Naast het tegen houden van pollen is Poll-Tex materiaal hoog transparant en heeft het een hoge luchtdoorlaatbaarheid. Poll-Tex is uitvoerig getest bij de Universiteit kliniek Charite in Berlijn, Duitsland. Deze gespecialiseerde kliniek in het behandelen van allergieën, is de enige plek in Europa waar 24 uur per dag getest kan worden op het doorlaten van pollen. Pollengaas is een optie bij het samenstellen van uw hordeur of raamhor. Uw horrenspecialist kan u precies vertellen wat de beste oplossing is in huis.
Nieuw! Poll-Tex en processierupshaartjes
Verkennende testen bij Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen hebben in 2020 ook laten zien dat het speciale Poll-Tex gaas ook uitstekend toegepast kan worden als bescherming tegen haartjes van eikenprocessierupsen. De kleine en giftige haren van de rups kunnen in de wind worden meegedragen, wat ernstige huid- en keelreacties kan veroorzaken, waaronder een allergische reactie. De eerste testen met Poll-Tex ten opzichte van standaard horrengaas laten zien dat Poll-tex significant meer haartjes tegenhoudt.
Actueel: Hooikoortsklachten versus Covid-19 klachten
Vorig seizoen hadden veel hooikoortspatiënten last van “hoestschaamte” of “niesschaamte”. Met de komst van Covid-19 en de daarbij horende klachten zoals niezen en een verstopte neus is het voor veel mensen onduidelijk of er sprake is van hooikoorts of Covid-19. Voor hooikoortspatiënten levert dat vaak argwanende blikken op in de omgeving. De meeste verschijnselen komen echter niet met elkaar overeen. De meeste patiënten, besmet met corona geven bijvoorbeeld aan dat ze nog maar weinig ruiken en dat het eten niet smaakt. De mensen met hooikoortsklachten hebben hier geen last van. Op Pollennieuws lees je een intervieuw met prof.dr.ir.HFJ Savekoul die hier meer over verteld.
Een ander interessant onderzoek dat wordt gedaan is de correlatie tussen Pollendruk en Corona. De conclusie van het onderzoek is dat onder bepaalde omstandigheden (naast onderling contact uiteraard) het aantal virusinfecties kan toenemen, gerelateerd aan het stuifmeel in de lucht. Jezelf beschermen (vooral personen met een hoger risico) door een mondkapje te dragen tijdens hogere boompollenconcentraties gedurende het lenteseizoen, beschermt tegen het stuifmeel én tegen besmetting. Tijdens zo’n pandemie zou iedereen dagelijks de polleninformatiedienst in hun gebieden en landen moeten raadplegen
App: Meerdaagse verwachting
De app van www.pollennieuws.nl is een actuele app waar alle polleninformatie te raadplegen is. Het LUMC heeft een vijfdaagse hooikoortsverwachting ontwikkeld. Deze verwachting geeft aan hoe de situatie in verschillende regio’s zal zijn op de huidige dag en de komende vijf dagen voor mensen met een graspollenallergie. Je vindt de handige radar hier.
Wil je op de hoogte blijven van alle adviezen en tips in dit Hooikoorts seizoen? Download de app voor Android of check de web applicatie voor IOS. U vindt er een kalender, een pollenkaartje, een journaal etc.
(Bron: RTL Nieuws/Hooikoortsrader/Pollennieuws)