Home » Blog Unilux » Een frisse kijk op horren

Een frisse kijk op horren

Geniet je deze dagen lekker van de frisse zomerlucht, maar merk je dat je horren door de pluizen en afgevallen bladeren bijvoorbeeld wat aandacht nodig hebben? Wanneer vuil je horren blokkeert dan geeft dat niet alleen weer toegang voor de insecten maar ook kan het vuil weer naar binnen. Daarnaast blijven er ook aan het gaas zelf veel stof of pluizen kleven.

Waarom regelmatig schoonmaken belangrijk is

Dus hoe maak je horren schoon, zodat dit niet gebeurd? Met deze simpele stappen houd je je horren moeiteloos schoon en in perfecte staat. Schone horren zorgen immers iet alleen voor een betere uitstraling van je huis, maar verlengen ook de levensduur van je producten. Plus, ze werken effectiever in het weren van insecten!

Horren schoonmaken: Wat heb je nodig?

Voor je begint is het altijd handig om de benodigdheden op te zoeken. Wanneer je een hor gaat schoonmaken heb je de volgende spullen nodig:

  • Een stofzuiger met een zachte opzetborstel
  • Lauw water
  • Een zachte doek
  • Een zachte borstel
  • Een kledingborstel

Niet bijzonder veel dus.

Ook is het belangrijk dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. De zachte borstel is overigens bedoeld voor hardnekkig vuil in het geval van grondiger schoonmaken. De kledingborstel is alleen voor de snelle schoonmaak. Met name pluizen (in het seizoen) kunnen het zicht vertroebelen, met een kledingroller ben je die dan snel kwijt!

Hoe maak je horren schoon: Zo ga je te werk!

Dus, alles bij elkaar? Dan kun je nu aan de slag met het schoonmaken van de horren. Één keer per maand schoonmaken is overigens voldoende.

Dit is in principe heel makkelijk en schoonmaakmiddel is niet echt nodig. Dan loop je eerder risico dat je de horren gaas beschadigen.

Overigens is het ook een goed idee bij nieuwe horren om deze ook gewoon regelmatig schoon te maken en hier niet langer mee te wachten omdat ze nieuw zijn. Als je stof en vuil regelmatig verwijdert, ook bij nieuwe horren, dan voorkom je dat je later problemen krijgt met schoonmaken.

Stap-voor-stap reinigingsproces

1)Voorbereiding:
Open ramen en deuren volledig voor gemakkelijke toegang tot je horren.

2) Droog reinigen:
Gebruik de zachte borstel van je stofzuiger op lage stand om los vuil te verwijderen.

3a)Voor plissé- en rolhorren:
Besteed extra aandacht aan de randen en geleiders. Bij wat langer gebruik van een hordeur kan de onderketting wat stroever lopen en hierdoor wat meer lawaai maken. Zorg er daarom voor dat bewegende onderdelen van de hor vrij zijn van zand, haren en al het vuil. Dit kun je doen met een stofzuiger of een vochtige doek. Als de onderketting dan nog lawaai maakt kun je de ketting inspuiten met siliconenspray.
Om de werking van jouw hor te vergemakkelijken, kan je siliconenspray gebruiken in de geleiders van de hor. (Niet smeren). Let erop dat dit SUPER+ moet zijn. Gebruik geen andere smeermiddelen!

3b) Speciale aandacht voor inzethorren:
Verwijder ze voorzichtig uit het kozijn, de handige lip kan je daarbij helpen. Spoel af met lauw water (geen hoge druk). Dep droog met een schone doek.

4) Vochtig reinigen:
Neem een microvezel doek, licht bevochtigd met lauw water. Wrijf voorzichtig over het horgaas en de randen. Voor hardnekkig vuil: gebruik een zachte borstel met minimale druk.

5) Laten drogen:
Wanneer je tijdens het schoonmaken lauw water hebt gebruikt, dan is het van belang dat je de horren goed laat drogen. Wanneer het om klem- of inzethorren gaat dan is het vrij makkelijk. Je plaatst ze weer terug en je laat ze aan de lucht drogen. Wanneer het gaat om plissé horren en rolhorren moet je iets beter uitkijken. Hier moet het gaas echt volledig gedroogd zijn voor je hem in de cassette vouwt of oprolt. Wanneer je dat niet doet dan gaat het gaas stinken en soms zelfs schimmelen. Dat wil je natuurlijk niet.

Is een plissé hor schoonmaken anders dan andere horren?

Vaak krijgen we de vraag of een plissé hordeur schoonmaken anders is omdat dit een vrij nieuw, modern en uniek systeem is.

Een plissé hor schoonmaken is niet per se anders. Het principe is hetzelfde: je maakt de hor schoon met een stofzuiger op de laagste stand, en eventueel een vochtige doek of een borstel. Heel veel anders is het niet. Dat geldt overigens voor alle horren.

Meer weten over het onderhoud van horren? Lees ook onze post over reparaties.

1 week levertijd      15% online bestelkorting
This is default text for notification bar