Home » Blog Unilux » Hou de muggen buiten!

Hou de muggen buiten!

Hou de muggen buiten!

Alle muggen hebben een zuigsnuit, maar de meeste kunnen daar niet mee bijten. De meest bekende familie van de muggen is die van de steekmuggen, die uiteraard wel kunnen steken. Laat die nu net voor een vervelende nachtrust kunnen zorgen. We leggen in deze blog wat uit over de herkomst van de mug en wat je er tegen kan doen.

In beginsel leven de steekmuggen van nectar en vervullen zo een nuttige functie tijdens hun zoektocht naar eten: het bestuiven van veel gewassen. Maar tijdens de aanmaak van de eitjes kunnen de vrouwtjes bloed zuigen bij de mens (en dier). Naast het irritante zoemende geluid van de vleugels die je uit de slaap kunnen houden kan je aan een beet een jeukende rode bult overhouden. Of nog erger: bij de beet kan een mug ziektes overdragen zoals de beruchte westnijlziekte en in tropische gebieden is de Malariamug zelfs verantwoordelijk voor miljoenen doden per jaar. Daarmee is dit kleine beestje wereldwijd veruit het dodelijkste dier ter wereld. Sinds enkele jaren is ook de verspreiding van het Zika virus door muggen een groeiend probleem.

Aantrekkingskracht

Muggen planten zich voort door eitjes te leggen in het water. De larven verpoppen onder water, komen boven water uit en gaan als volwassen mug op zoek naar nectar. De steekmuggen worden aangetrokken door warmte, CO2 (wat warmbloedige dieren uitademen) en bepaalde geuren van  lichaamsbacteriën van warmbloedige dieren. Het schijnt mogelijk te zijn om muggen te lokken met de geur van sterke Limburgse kaas: de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de indringende geur huizen ook in onze huid. Het klopt dus dat de ene persoon zeer aantrekkelijk is voor muggen, terwijl de ander nauwelijks gestoken wordt.

“Het is een fabel dat muggen worden aangetrokken door licht (hoewel de warmte van lamp wel enige aantrekkingskracht kan hebben).”

In Nederland komen de steekmuggen steeds vaker het hele jaar door voor. Vroeger was dat beperkt door de zomer maar door het veranderende klimaat is het nu mogelijk om het hele jaar door last te hebben van steekmuggen.

Wat kun je doen als je gestoken bent en een jeukende muggenbult hebt?

Een kruisje zetten vervangt de jeuk door pijn. Het helpt maar tijdelijk, maar soms is pijn beter te verdragen dan jeuk en net voldoende om in slaap te vallen. Ijsklontjes zorgen voor verkoeling dat de jeuk tijdelijk vervangt. Er zijn crèmes met antihistamine die goed werken tegen de jeuk. Of crèmes met menthol, die ook weer verkoelen.

Feiten en Fabels om muggen te voorkomen

Nog beter dan het behandelen van je muggenbult is voorkomen dat je er een (of meerdere) krijgt. Allereerst zul je je woonomgeving zo watervrij mogelijk moeten maken. Potjes, dakgoten, oude autobanden, of alles waar een poeltje water in kan blijven staan is een kraamkamer voor jonge muggen. Als je buiten zit of een wandeling maakt door de natuur kan je je het best beschermen met een muggenstick waar DEET in zit. Icaridin is ook effectief maar niet in Nederland verkrijgbaar. Citriodiol is een natuurlijk alternatief voor DEET dat ook echt schijnt te werken. Helaas zijn de muggenstekkers, muggen armbandjes (of eigenlijk alles met citronella), of apps die een hoogfrequent signaal uitzenden niet effectief in het wegjagen van muggen. Buiten zitten bij een draaiende ventilator omdat muggen niet van wind houden is helaas ook onzin en de spiraaltjes die een mugwerende rook verspreiden zijn ook niet effectief. Voor binnen zijn er eigenlijk maar 3 effectieve oplossingen tegen muggen:

– Slapen onder een klamboe (maar dan word je nog steeds gestoken als je niet in bed ligt).

– De ouderwetse vliegenmepper (al dan niet elektronisch, of de krant, maar dit geeft vlekken op de muur). Gebruik van insecticiden werkt maar tijdelijk en is erg ongezond.

– De meest efficiënte oplossing tegen muggen is bovenal een goed passende hor (kieren groter dan 1,7mm zijn wijd openstaande deuren voor een mug). Dus kies voor maatwerk.

Producten van Unilux
Laat je voorlichten bij een Unilux dealer over de voor jou meest geschikte hor. Voor bijna ieder raam is er wel een oplossing te vinden. Je vindt een van onze 1600 dealers ook bij jou om de hoek. Of bestel ze zelf in de winkel.

1 week levertijd      15% online bestelkorting
This is default text for notification bar