Home » Blog Unilux » Ventileren: gezonde noodzaak

Ventileren: gezonde noodzaak

Ventileren: gezonde noodzaak

Ventileren

Een hor heeft als extra effect dat het de buitenlucht filtert en bijdraagt aan gezonde ventilatie in huis. Goed ventileren is nodig voor je gezondheid. Toch gebeurt dit vaak onvoldoende. De feiten volgens Milieucentraal; een op de tien woningen heeft schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Daarnaast verhoogt te vochtige lucht de kans op huisstofmijt. Vroeger ging luchtverversing in huis vanzelf, via naden en kieren In moderne kierdichte huizen gebeurt dat niet meer en is andere ventilatie nodig. Vuile lucht moet het huis uit en schone lucht moet aangevoerd worden. Te weinig frisse lucht in huis versterkt allergieën, leidt tot concentratieverlies, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen, zeker bij ouderen en mensen die al ziek zijn. Ventilatie zorgt voor minder vuile lucht in huis, helemaal te voorkomen is vervuiling echter niet.

Energiezuinig

Ventilatie kost wat energie maar het is geen verspilling: het is hard nodig voor je gezondheid. Bij het verlaten van warme lucht uit het huis, komt frisse buitenlucht daarvoor in de plaats terug. Goed ventileren is daarom essentieel voor je gezondheid en daarom geen energieverspilling. Een hor plaatsen zorgt ervoor dat je volledig beschermd kan ventileren en is daardoor ook nog eens een slimme investering. Hieronder geven we je meer tips.

Natuurlijk ventileren

In het merendeel van de Nederlandse huizen is er (nog) geen mechanisch ventilatiesysteem. De aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht en vocht verloopt alleen via natuurlijke ventilatie. Dat houdt in dat de lucht de woning instroomt via klepraampjes en roosters. De vervuilde lucht stroomt via afvoerkanalen de woning uit. Wat kan je doen om natuurlijke ventilatie te stimuleren?

Onze tips:

  • Pak de oorzaak van ongezonde lucht aan: rook niet binnen, ventileer extra tijdens koken en douchen en als er veel mensen in huis zijn, bijvoorbeeld door een raam te openen.
  • Laat ventilatieroosters altijd open, en laat klepraampjes open als je thuis bent; dat is nodig voor de aan- en afvoer van lucht.
  • Houd de roosters goed schoon.
  • Zorg dat lucht in huis kan doorstromen, via ruimte onder deuren of eventueel via roosters in binnenmuren of -deuren.
  • Zorg voor goede ventilatie van de keuken en de badkamer, met een afzuigkap of eenvoudige ventilator.
  • Voor voldoende luchttoevoer is in een normale huiskamer minstens een luchtrooster nodig met een oppervlak van 1 meter bij 10 centimeter; beter nog is twee roosters tegen over elkaar.
  • Een hor voor deur of raam is tweeledig, het houdt insecten buiten en frisse lucht stroomt binnen.
1 week levertijd      15% online bestelkorting
This is default text for notification bar