Home » Blog Unilux » Hoe maak je horren schoon

Hoe maak je horren schoon

Hoe maak je horren schoon

Wanneer je horren blokkeren dan geeft dat niet alleen toegang voor de insecten, maar ook stof en vuil worden geweerd. Dit blijft aan het gaas kleven. En wanneer dit het huis binnenkomt dan is dat natuurlijk niet fijn. Dus hoe maak je horren schoon, zodat dit niet gebeurd?

Vuil op je hor is op zich al geen fris idee, maar als je hooikoortsklachten hebt, dan kunnen de pollen die aan het gaas kleven zelfs reacties opwekken.

Het is dus belangrijk dat je regelmatig je horren schoonmaakt. Dat geldt dus ook wanneer je gevoelig bent voor huisstofmijt. Wij leggen je haarfijn uit hoe horren schoonmaken precies in zijn werk gaat.

Horren schoonmaken: Wat heb je nodig?

Voor je begint is het altijd handig om de benodigdheden op te zoeken. Wanneer je een hor gaat schoonmaken heb je de volgende spullen nodig:

  • Een stofzuiger met een zachte opzetborstel
  • Lauw water
  • Een zachte doek
  • Een zachte borstel
  • Een kledingborstel

Niet bijzonder veel dus.

Ook is het belangrijk dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. De zachte borstel is overigens bedoeld voor hardnekkig vuil in het geval van grondiger schoonmaken. De kledingborstel is alleen voor de snelle schoonmaak.

Hoe maak je horren schoon in huis

Hoe maak je horren schoon: Zo ga je te werk!

Dus, alles bij elkaar? Dan kun je nu aan de slag met het schoonmaken van de horren. Één keer per maand schoonmaken is overigens voldoende.

Dit is in principe heel makkelijk en schoonmaakmiddel is niet echt nodig. Dan loop je eerder risico dat je de horren gaas beschadigen.

Overigens is het ook een goed idee bij nieuwe horren om deze ook gewoon regelmatig schoon te maken en hier niet langer mee te wachten omdat ze nieuw zijn. Als je stof en vuil regelmatig verwijdert, ook bij nieuwe horren, dan voorkom je dat je later problemen krijgt met schoonmaken.

Wij hebben een stappenplan voor je om een hor schoon te maken, en we geven je een aantal handige tips.

Stap 1: Ramen en deuren openzetten

Het allerbelangrijkste als eerst is om de ramen en deuren goed open te zetten. Dan is het niet alleen makkelijker om schoon te maken. Je kunt zo ook voorkomen dat je erop knoeit. Schoonmaken is op zich al een vervelende klus voor veel mensen, je wilt natuurlijk geen extra werk.

Stap 2: De rails schoonmaken

Moet je een rolhordeur of een plissé hor schoonmaken, bij dit soort horren is er altijd sprake van een rail waar de hor in glijdt. Er kan zich in deze rail veel vuil en stof ophopen. Dit kun je met een stofzuiger verwijderen.

Zet de stofzuiger op de laagste stand. Hiermee zou je naast de kleine stofjes ook de rest van het opgehoopt vuil uit de rails moeten kunnen halen. Wanneer de rail vuil blijft, dan kun je een beetje lauw water en een doek nemen, maak deze een beetje nat en maak de rail schoon. Hiermee is de rail gegarandeerd helemaal vuilvrij.

Stap 3: Het gaas schoonmaken

Nu gaan we het horrengaas schoonmaken. Het is wel belangrijk dat je met het horgaas voorzichtig bent. Je doet er verstandig aan om hier de tijd voor te nemen, het is namelijk het gevoeligste gedeelte van de hor.

Als je eenmaal weet hoe het moet, dan gaat daarna ook een stuk makkelijker en kost het minder tijd. Doe het met een stofzuiger met een zachte borstel, op de laagste stand en ga voorzichtig van boven naar beneden. Zorg dat je zeker weet dat de stofzuiger op de laagste stand staat. Als dit niet zo is en je het gaas langs schuift dan loop je kans om het gaas te beschadigen.

Hor schoonmaken

Stap 4: Hardnekkig vuil met een zachte borstel verwijderen

Wanneer de horren toch niet helemaal fris zijn na een schoonmaak, dan kan opspattend zand of opspattende modder nog weleens het probleem zijn. Hiervoor kun je een borstel gebruiken.

Maak deze een beetje nat en ga vervolgens zachtjes over het gaas heen. Blijf wel voorzichtig, met te veel druk kun je de hor beschadigen. Ook moet je zoals gezegd geen schoonmaakmiddelen gebruiken. Dan kan het gaas verkleuren.

Stap 5: De horren laten drogen

Wanneer je tijdens het schoonmaken lauw water hebt gebruikt, dan is het van belang dat je de horren goed laat drogen. Wanneer het om klem- of inzethorren gaat dan is het vrij makkelijk. Je plaatst ze weer terug en je laat ze aan de lucht drogen. Wanneer het gaat om plissé horren en rolhorren moet je iets beter uitkijken. Hier moet het gaas echt volledig gedroogd zijn voor je hem in de cassette vouwt of oprolt. Wanneer je dat niet doet dan gaat het gaas stinken en soms zelfs schimmelen. Dat wil je natuurlijk niet.

Is een plissé hor schoonmaken anders dan andere horren?

Vaak krijgen we de vraag of een plissé hordeur schoonmaken anders is omdat dit een vrij nieuw, modern en uniek systeem is.

Een plissé hor schoonmaken is niet per se anders. Het principe is hetzelfde: je maakt de hor schoon met een stofzuiger op de laagste stand, en eventueel een vochtige doek of een borstel. Heel veel anders is het niet. Dat geldt overigens voor alle horren.

Meer weten over het onderhoud van horren? Lees ook onze post “Wat doe je met horren in de winter?“.

1 week levertijd      15% online bestelkorting
This is default text for notification bar