Home » Blog Unilux » Zomer: warme dagen en koele nachten.. creëer je ideale slaapomgeving!

Zomer: warme dagen en koele nachten.. creëer je ideale slaapomgeving!

Warme dagen, rustig en koel slapen in de nacht: Tips voor de ideale slaapomgeving!

Een goede nachtrust is van essentieel belang voor onze algehele gezondheid en welzijn. Helaas worden we soms geconfronteerd met uitdagingen zoals warmte, vervelende insecten, lichtinval en gebrek aan zuurstof, die onze slaap verstoren en ons herstelvermogen aantasten.. en die van je gezin. Daarom is het hoog tijd om aandacht te besteden aan de ideale omstandigheden in onze slaapkamer. We geven je 5 tips in deze blog.. welterusten!

  1. Voorkom ongewenst bezoek
  2. Stilte
  3. Frisse lucht
  4. Duisternis
  5. Goed ventileren met gezonde lucht

————————————————————————————————-

Tip 1: Voorkom ongewenst bezoek

Het kan overdag warm zijn, maar als je ‘s nachts gewoon een of meerdereramen open laat staan, koelt het binnen snel af. Hoewel dit efficiënt is, is het niet altijd veilig om ramen op de begane grond en aan de straatkant de hele nacht open te laten. Met nachtkoelingsroosters die eenvoudig geïntegreerd zijn in nieuwe of te vervangen ramen, kun je op een veilige manier ventileren. Kies voor inbraakwerende raamuitzetters van Axa in combinatie met insectenwering en je houdt ongewenste bezoekers, groot en klein, buiten.

Tip 2: Hou het stil

Stilte in de ruimte is ook een belangrijke voorwaarde voor een ongestoorde nachtrust. Maar kun je dit wel combineren met voldoende verse lucht bijvoorbeeld? Jazeker! Er zijn ventilatieroosters die,  bovenop je slaapkamerraam,  verse lucht binnenlaten en omgevingslawaai buitenhouden.

Tip 3: Hou je slaapkamer fris

De ideale temperatuur voor een slaapkamer is ongeveer 16°C. In de winter is dit meestal geen probleem, maar in de zomer kan de zon een spelbreker zijn. Om te voorkomen dat zonnestralen het glas bereiken en de temperatuur in de slaapkamer laten stijgen, kun je overdag screens naar beneden houden. Als het ‘s nachts nog steeds te warm is, kun je overwegen om nachtkoeling of airco toe te passen. De koelere nachtlucht helpt de binnentemperatuur enkele graden te laten dalen. Met insectenwering blijven de insecten in ieder geval lekker buiten.. dus geen gezoem. Ze kunnen in ieder model raam of deur, in draaikiep variant of schuifdeuren bijvoorbeeld. En met een combinatie van Axa raamuitzetters kan dit ook nog veilig!

Als je een CO2-meter hebt, plaats deze dan eens in je slaapkamer met deuren en ramen dicht – je zult schrikken!

Tip 4:  Hul jezelf in duisternis

Een donkere slaapkamer is essentieel om te voorkomen dat het ochtendlicht vroeger dan gewenst binnendringt en je wakker maakt. Verduisterende raamdecoratie en screens houden niet alleen de zon buiten, maar zorgen er ook voor dat het (volledig) donker is in je slaapkamer. Aluminium shutters zoals Fractions zijn ook een voorbeeld van moderne raamdecoratie die nagenoeg lichtdicht is en makkelijk te combineren is met horren, de panelen schuif je open overdag en ’s avonds kunnen ze tot iedere gewenste stand geschoven worden.

Tip 5: Zuurstofalarm! Goed ventileren met gezonde lucht

Je kent vast wel de muffe geur die je tegemoetkomt wanneer je ‘s ochtends de slaapkamerdeur opent. Dit is begrijpelijk, omdat zo’n kleine ruimte de hele nacht geen verse lucht krijgt. CO2 hoopt zich op in uitgeademde lucht, en als je ‘s nachts ook nog eens flink zweet, wordt het probleem verergerd. Deze factoren zorgen ervoor dat de kwaliteit van de binnenlucht ‘s nachts de alarmgrens voor gezonde lucht overschrijdt. Als je een CO2-meter hebt, plaats deze dan eens in je slaapkamer met deuren en ramen dicht – je zult schrikken! We hebben juist ‘s nachts extra zuurstof nodig om goed uitgerust wakker te worden. Het openzetten van een raam kan helpen, maar het is slechts een tijdelijke oplossing. Als je van plan bent om te bouwen of renoveren, overweeg dan om de slaapkamer(s) aan te sluiten op een centraal ventilatiesysteem. Moderne systemen kunnen de vervuilde binnenlucht geruisloos afzuigen, zelfs ‘s nachts in de slaapkamer. Ze reageren automatisch op de gemeten binnenluchtkwaliteit met behulp van CO2-sensoren, zodat er nooit meer wordt geventileerd dan nodig is. Een extra voordeel is dat samen met de CO2 ook het overtollige vocht uit de slaapkamer wordt afgevoerd.

Het geheim voor een gezonde nachtrust ligt dus in het creëren van een slaapomgeving die mooi donker, lekker fris en goed geventileerd is. Door deze tips toe te passen, kun je je slaapkwaliteit verbeteren en ‘s ochtends fris en energiek wakker worden. Vergeet niet dat een goede nachtrust essentieel is voor een gezond en evenwichtig leven!

1 week levertijd      15% online bestelkorting
This is default text for notification bar