Home » Blog Unilux » Mevrouw Helderder moest eens weten..

Mevrouw Helderder moest eens weten..

In de 80- er jaren gonsde het op het nieuws en in de kranten.. “het gat in de ozonlaag werd groter en groter”. Als kinderen wisten we niet precies wat dat inhield maar het werd geïllustreerd op het jeugdjournaal en uitgelegd op school. Heftig klonk het zeker. We kregen de boodschap geen spuitbussen meer te gebruiken. In de tijd dat hairsprays glorieuze tijden beleefden een dramatische omwenteling maar.. de beauty giganten van deze wereld vonden daar wel een weg in. Anno nu zijn de meest schadelijke, CFK’s, inmiddels verboden* en gelukkig wordt men iets bewuster dat er keuzes gemaakt kunnen worden; waarom bijvoorbeeld zonnebrand spuiten als er ook een tube is?

De drijfgassen die nu gebruikt zijn nog niet voldoende onderzocht. Ze kunnen een negatieve impact op het milieu hebben maar óók op je eigen lichaam. Wanneer je een deodorant in spuitbusvorm gebruikt, adem je namelijk een heel stuk in. En deo in je longen, dat kan gewoon niet goed zijn. Hetzelfde geldt voor insectenspray, die naast drijfgassen ook nog eens verdelgingsmiddelen bevat. Om insecten te doden gaan mensen driftig in de weer met sprays en stekkers. Wie herinnert zich niet mevrouw Helderder uit Pluk van de Petteflet en hoe zij tekeer ging in haar huisje? Om, naast kakkerlak Zaza, al het ongedierte eens grondig te verdrijven daar? Zij was echt geen uitzondering, dik veertig jaar later zijn er helaas ook nog véle Helderders.

Mensen realiseren zich niet hoeveel van die stoffen zélf worden ingeademd. Of terecht komt in de omgeving. Want naast deze schadelijke effecten van drijfgassen op het lijf en de gezondheid hebben insecticiden (zo heten die stoffen) namelijk vooral ook veel invloed op het milieu. In de landbouw worden verdelgingsmiddelen vaak toegepast om groenten zo fris mogelijk in de supermarkt te krijgen bijvoorbeeld. Maar ook om ze zo lang mogelijk houdbaar te houden en ze vervolgens vanuit Nederland de wereld over te krijgen. Klinkt misschien noodzakelijk maar.. dat is super kwalijk voor het behoud van onze natuur!

Afname van 80% De insectensterfte die het gebruik van deze verdelgingsmiddelen met zich meebrengt is dramatisch. In de afgelopen 30 jaar hebben we het in West-Europa met z’n allen voor elkaar gekregen dat de insectenpopulatie voor 80% uitgeroeid is! Met dank aan, met name, die bestrijdingsmiddelen. En misschien denk je dan zelfs even; Ah mooi, want dat betekent dus ook minder ongedierte. Maar dat de natuur één kringloop is hebben we ook allemaal geleerd in de biologie lessen. Toch? Géén insecten betekent géén voeding voor vogels, vissen en amfibieën. En dus nemen die populaties ook naar rato af, voor hen is er immers steeds minder voedsel tot de beschikking. Het verhaal van de bloempjes en de bijtjes wordt zo dus ineens een stuk minder rooskleurig. Het krijgt zelfs een choquerende wending want van deze actuele versie krijg je geen rode oortjes maar..schaamrood op de wangen. “Shame on you” mevrouw Helderder!

Het verhaal van de bloempjes en de bijtjes wordt dus ineens een stuk minder rooskleurig.

Ondanks vele onderzoeken en conclusies blijven we maar spuiten met chemicaliën. En niet alleen in de landbouw. Ook thuis neemt men dus nog te vaak de spuitbus ter hand. Voor zowel de dagelijkse hygiëne als voor insectenwering. Een muggenstekker in het stopcontact, nog even sprayen voor een rustige nachtrust, vieze vliegen rondom etenswaren weren met een spray.. allemaal zwaar belastend voor je eigen gezondheid en zo verontreinigend voor het milieu. En.. je lost er niets mee op. Sterker nog, je maakt het probleem alleen maar groter; je spuit rommel en je zorgt dat insecten verder uitroeien. Denk daarom na voor je die rommel ter hand neemt en in de weer gaat met sprays. En denk aan duurzame alternatieven, want die zijn er. Echt ..en ze werken ook nog. (Nee.. je hoeft geen wierook te gaan branden op de kamer van je kinderen.)

Waarom wij dit vertellen Unilux ziet het als onze taak om mensen meer en meer bewust kunnen maken van de drama’s die zich aan het voltrekken zijn buiten en welke invloed de consument daar op kan hebben met één druk op de knop (van de spuitbus). Als bedrijf ondersteunen we daarom verschillende initiatieven om vooral de bijen populatie in stand te houden. U denkt misschien; ha, die wil gewoon meer horren verkopen!

En natuurlijk is dat ook zo, met horren pak je het probleem bij de basis aan.. vliegend ongedierte komt simpelweg niet eens binnen. Maar..beste mensen.. dat alles heeft toch écht alleen maar zin als er nog insecten over zijn. Vanuit ons vak weten we waar we over praten, en dat is echt niet alleen vanuit bedrijfseconomisch belang.

Juist niet..

Wij vertellen het jou, en hopelijk vertel jij voortaan het juiste verhaal van de bloemetjes en de bijtjes aan iedereen die het wil horen. Dus ook aan mijnheer en mevrouw Helderder. 

 

*CFK staat voor chloor, koolwaterstoffen en fluor. Je kan drijfgassen herkennen aan het E-nummer: E941 = stikstof, E942 = lachgas (wordt ook gebruikt als verdovingsmiddel), E943 = butaan (brandbaar), E944 = propaan (ook brandbaar bij kamertemperatuur)

1 week levertijd      15% online bestelkorting
This is default text for notification bar