Home » Blog Unilux » Stop met spuiten; steek eerst wat op over muggen!

Stop met spuiten; steek eerst wat op over muggen!

Muggen! Je kunt er behoorlijk van wakker liggen. Wist je dat Nederlanders veruit het vaakst gebeten worden in de slaapkamer (61%)? De tuin (17%) is nummer 2, nummer 3 is het terras (5%). Door wat meer te weten over deze beestjes kun je misschien gerichter iets ondernemen en zorgen voor bijvoorbeeld een ongestoorde nachtrust. Want… jij geen goede nacht, je omgeving ook geen goede dag.  We leggen in deze blog wat uit over de herkomst van de mug en wat je er tegen kan doen.

Laten we positief beginnen! Muggen leven van nectar en vervullen zo namelijk ook een nuttige functie tijdens hun zoektocht naar eten: het bestuiven van veel gewassen. En dat is meteen een reden om door te lezen, want de afname van insecten (en dus ook muggen) is werkelijk dramatisch. In 30 jaar tijd hebben we ongeveer 80% van de insecten verloren. Zie jij nog al die beestjes op je auto na een autoritje? Moet jij nog je mond dicht houden als je op de fiets zit of aan het wandelen bent door de natuur? Je hebt het misschien niet meteen in de gaten maar ga het maar eens voor jezelf na. En de cijfers liegen er dus ook niet om. Natuurlijk denk je nu dan “mooi, geen muggen meer die me wakker houden”. Maar realiseer je ook dat die mug een bron van bestaan is voor bijvoorbeeld kikkers, vogels en vleermuizen. En die zijn weer belangrijk voor de balans in de natuur.
De verstoring van de natuurlijke kringloop ligt dus op de loer, met name door het gebruik van pesticiden in de landbouw en giftige gassen in huis- tuin- en keukengebruik. Wat dacht je bijvoorbeeld van RoundUp (onkruidverdelger) of je dagelijkse keukenreiniger? En van die bus insectenspray wordt je de adem ook iedere keer ontnomen, nietwaar? Allen zó schadelijk, voor jou zelf maar ..ook voor jouw omgeving dus!

Een mug doodslaan of een verdelgingsspray gebruiken is eigenlijk het ergste wat je kan doen..

Maar wat kan dan wel? Weren! En dat kan op verschillende manieren. Denk aan een klamboe, denk aan horren voor je raam of deur. Er zijn oplossingen voor handen die minder beschadigend zijn. Maar lees eerst nog even verder over het hoe en waarom van deze beestjes.

Waarom heb ik last van muggen en anderen niet? 
We hoeven het niet rooskleuriger te maken. Want hoe irritant? Jij de hele nacht wakker gelegen, je partner had nergens last van. Dit lijkt niet alleen zo, het is ook bewezen dat de ene persoon er meer last van heeft dan de ander. Alle muggen hebben een zuigsnuit, maar de meeste kunnen daar niet mee bijten. De meest bekende familie van de (3200 soorten) muggen is die van de steekmuggen, die uiteraard steken. Deze worden aangetrokken door warmte, CO2 (wat warmbloedige dieren uitademen) en bepaalde geuren van lichaamsbacteriën van warmbloedige dieren. Muggen prefereren mensen met het bloedtype O, een hoge lichaamstemperatuur, zwangere vrouwen en mensen die zwaar ademen. Muggen kunnen de kooldioxide (CO2) detecteren op een afstand van circa 50 meter en dit is de reden waarom ze boven ons hoofd circuleren, daar waar we de CO2 uitademen.

De kleinste ..maar gevaarlijkste!
Volgens de World Health Organization is de mug het dodelijkste dier van de wereld. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gaan er jaarlijks 725.000 mensen dood aan door muggen overgebrachte ziekten. Veel meer dan sterfgevallen door andere dieren zoals slangen (50.000) of krokodillen (1.000).  In Nederland komen dodelijke muggen eigenlijk (nog) niet voor maar door het veranderende klimaat is het nu mogelijk om al wel het hele jaar door last te hebben van steekmuggen. En wetenschappers maken zich zorgen over de toename van dodelijke muggen door dat veranderde klimaat. Sinds enkele jaren is vooral de verspreiding van het Zika virus door muggen een groeiend probleem.

Hieronder kun je enkele video’s bekijken over de herkomst van muggen. En kom je nog meer te weten over hun gedrag. Ontdek daar ook Feiten en fabels over Muggen en Hoe houd je Muggen uit de buurt?

Feiten en fabels over Muggen

Feit 1: Muggen slaan tussen de 300-600 keer per seconde met hun vleugels  Mannelijke muggen lokaliseren de vrouwtjes door het geluid van hun vleugels. Vrouwtjes kunnen hun vleugels tot 500 keer per seconde slaan en de mannetjes kiezen hun partner op basis van de frequentie van deze slagen: hoe vaker de vrouwtjes met hun vleugels slaan, hoe aantrekkelijker ze zijn voor de mannetjes…
Feit 2: Muggen kunnen dus ziektes verspreiden. De meest voorkomende ziekten zijn: Dengue, Chiquinguya, Yellow fever en Zika
Feit 3: Muggen hebben gemiddeld 50 seconden nodig om te bijten en 2,5 minuut om zich met bloed te voeden.
Feit 4: Muggen houden niet van fel zonlicht. Dit is ook de reden waarom er minder muggen overdag zijn.

Feit 5: Muggen kunnen tot enkele maanden leven, afhankelijk van de omgeving. Mannetjes leven het kortst,meestal 10 dagen of minder. Vrouwtjes leven ongeveer 6 tot 8 weken onder de ideale omstandigheden. De vrouwtjes leggen om de 3 dagen eitjes. Vrouwtjes die overwinteren kunnen tot wel 6 maanden leven.
Feit 6: Alleen vrouwelijke muggen bijten! Zowel mannelijke als vrouwelijke muggen voeden zich voornamelijk met fruit en planten nectar, maar de vrouw heeft ook het eiwit uit bloed nodig om haar eieren te ontwikkelen. Zodra ze is gevuld met bloed zal ze rusten voor een paar dagen alvorens ze haar eieren legt.
Feit 7: Op de schaal van 1 tot 10 over hoeveel jeuk een muggenbult veroorzaakt geeft 30% van de Nederlanders een 8 of

“Het is een fabel dat muggen worden aangetrokken door licht (hoewel de warmte van lamp wel enige aantrekkingskracht kan hebben)”

Hoe houd je Muggen uit de buurt?

Naast weren is allereerst zorgen dat ze uit de buurt blijven het beste wat je kan doen. Muggen blijven binnen een straal van 1,5 kilometer waar ze zijn geboren. Echter, sommige soorten bewegen zich meer dan 30 kilometer van de plek waar ze zijn geboren.

  • Je kunt je omgeving zo watervrij mogelijk maken. Potjes, dakgoten, oude autobanden, of alles waar een poeltje water in kan blijven staan is een kraamkamer voor jonge muggen.
  • Als je buiten zit of een wandeling maakt door de natuur kan je je het best beschermen met een muggenstick waar DEET in zit. Icaridin is ook effectief maar niet in Nederland verkrijgbaar. Citriodiol is een natuurlijk alternatief voor DEET dat ook echt schijnt te werken. Een kwart van de Nederlanders gebruikt soms muggenmelk (of andere antimuggenmiddelen) met DEET om muggen te weren. Vrouwen gebruiken vaker muggenmelk dan mannen om muggen te weren (6% vs 2%).
  • Nederlanders gebruiken het vaakst horren om muggen te weren. Let wel op dat je hier maatwerk voor laat maken want de kleine beestjes kunnen erg makkelijk door kieren en openingen binnenkomen.
  • Uit onderzoek blijkt dat mannen vaker en met meer regelmaat dan vrouwen een spuitbus (insecticide/pesticide) gebruiken om muggen te weren (5% vs 2%). Maar helaas zijn de muggenstekkers, muggen armbandjes (of eigenlijk alles met citronella) of apps die een hoogfrequent signaal uitzenden niet effectief in het wegjagen van muggen.
  • Buiten zitten bij een draaiende ventilator omdat muggen niet van wind houden is helaas ook onzin en de spiraaltjes die een mugwerende rook verspreiden zijn ook niet effectief.

Natuurlijk zijn deze facts over Muggen niet fijn en van een verstoorde nachtrust wordt niemand gelukkig. Maar muggen hebben dus ook een functie, net als alle andere insecten. Het is belangrijk om dit te respecteren alvorens te gaan weren. Doe het bewust. Als je dan een nacht wakker ligt van deze beestjes en je voornemens bent het echt morgen op te gaan lossen, bedenk dan dat er gezonde oplossingen zijn. Sprays zijn giftig voor mens én dier! Dus schaf een klamboe aan of ga naar een goede Horrenspecialist. Dan ben je in huis ook echt voorgoed van het probleem af en ..draag je een steentje bij aan het behoud van de balans in de natuur. Dat steekt dan toch een beetje minder, nietwaar?

Meer info? Lees onze blog over het verhaal van de bloempjes en de bijtjes of bezoek een Unilux Horrenspecialist in jouw buurt.

Leestip: https://www.consumentenbond.nl/kind-en-veiligheid/insecten-bestrijden-in-en-rondom-huis

1 week levertijd      15% online bestelkorting
This is default text for notification bar